Karolīna Vore

Dan Pancamo / Flickr / Lietots ar atļauju





Dienvidkarolīnas štata putns, Karolīnas pūtējs, faktiski apdzīvo daudz lielāku klāstu nekā tikai šis mazais štats. Šie Troglodytidae putnu ģimenes locekļi ir vieni no lielākajiem pūtītājiem Ziemeļamerikā, un viņu drosmīgās dziesmas un bagātīgās, siltās krāsas padara tos par iecienītiem daudziem birderiem gan laukā, gan pagalmā. Uzzinot vairāk faktus par Karolīnas neaktivizētajiem vārdiem, jūs varat vēl vairāk novērtēt šos putnus un būt labāk sagatavotiem uzņemt tos savā pagalmā un dārzā.



Ātri fakti

  • Zinātniskais nosaukums: Thryothorus ludovicianus
  • Parastais vārds: Carolina Wren
  • Dzīves ilgums : 6 gadi
  • Izmērs : 5, 5 collas
  • Svars : 0, 6 -8 unces
  • Spārna platums : 8 collas
  • Aizsardzības statuss : vismazākās bažas

Karolīnas Vrenas identifikācija

Šī putna garais, šaurais rēķins ar nelielu lejupejošu izliekumu, kā arī augšup paceltu asti un kopumā blīva, kompakta būve ar lielu galvu nekavējoties identificē to kā uzgriežņu atslēgu, taču tas uzmanīgi pamana dažādas lauka zīmes, lai pārliecinātos par Karolīnas pūtīti. Vīrieši un sievietes ir līdzīgi, un galva, mugura, spārni un aste ir tumši rupji brūni. Galva ir apzīmēta ar garu, biezu baltu uzacu un baltu zodu, rīkli un krūšu augšdaļu. Sānos un vēderā ir bagātīgi dzeltenbrūns, kas var mainīties no bāla līdz gandrīz vaigu ēnas nokrāsai. Apakšējās slepenās daļas ir bālākas un apzīmētas ar tumšu liegumu. Arī spārniem, mugurpusei un astei ir tumši brūni liegumi, kaut arī tie var nebūt tik atšķirīgi. Acis ir tumšas, kājas un pēdas ir gaiši sārtas.

Nepilngadīgie putni ir līdzīgi pieaugušajiem, taču tiem nav ierobežojumu zemādas slēpņiem, un citi to marķējumi var nebūt tik atšķirīgi.

Šie ir skaļi, trokšņaini putni, bet viņu melodisko pērcošo dziesmu vienmēr priecē birders. Ātrās zilbes vienā dziesmā var atkārtot 3–7 reizes, un vīriešu kārtas Karolīnas vīni ir piemēroti dziedāt jebkurā diennakts laikā visu gadu, kad apgalvo un aizstāv teritoriju. Gan vīriešiem, gan mātēm parasti dzirdams izsalcis, vienmērīgs buzz zvans.



Karolīnas Wren biotopi un izplatība

Karolīnas pūtīte ir biežāk redzama nekā dzirdama, jo tā dod priekšroku blīvam, sukainajam biotopam. To bieži sastop mitros lapu koku mežos un tas var būt ievērojams arī piepilsētas teritorijās, ieskaitot parkus un dārzus, kā arī lauksaimniecības teritorijās un meža malās. Visu gadu diapazons aptver Amerikas Savienoto Valstu austrumus un dienvidaustrumus no Ņujorkas dienvidu daļas līdz Ohaio, Indiānā un Ilinoisā līdz Oklahomas austrumiem, Kanzasa un Teksasai. Viņi ir sastopami arī visos dienvidaustrumos, ieskaitot visu Floridu. Karolīnas atslēgas ir sastopamas arī Meksikas austrumos līdz dienvidiem līdz Jukatanas pussalai.

Migrācijas shēma

Kaut arī šie putni parasti nemigrē, Karolīnas pūtītes mērenos gadalaikos var paplašināt savu ziemošanas diapazonu daudz tālāk uz ziemeļiem un rietumiem no vietas, kur tos visbiežāk novēro. Par nevērīgiem novērojumiem regulāri ziņo arī uz ziemeļiem un rietumiem no Karolīnas pūtēju parastā diapazona.

Uzvedība

Karolīnas pūtējs ir aktīva, enerģiska, zinātkāra suga, kas var būt agresīva un iznīcināt vai dzīt iebrucējus no tās teritorijas, īpaši iecienītāko barošanas vietu vai ligzdošanas vietu tuvumā. Bieži sastopami pa pāriem, šie putni tur astes aiz muguras un barošanas laikā kāps koku stumbros. Pēc vaislas sezonas viņi var uzturēties nelielās ģimenes grupās, kamēr nogatavojas tā gada inkubatori, bet jaunos putnus pavasarī dzen prom, lai atrastu savu teritoriju.



Diēta un barošana

Karolīnas pūtītes galvenokārt ir kukaiņēdāji un ēd plašu kukaiņu, grubu, kāpuru un zirnekļu klāstu. Viņi arī izraus mīkstmiešus no seklajiem ūdensceļiem vai dubļiem un ēdīs ogas un augļus vēlā rudenī un ziemā, kad citi pārtikas avoti nav tik bagātīgi. Šie putni barības meklējumos enerģētiski lēkā un izpētīs katru mazo kaktiņu un kukaiņu vai zirnekļu šķipsnu, pat drosmīgi lidodami atklātās nojumēs vai garāžās, lai meklētu jaunus kumoss.

Ligzdošana

Tie ir monogāmi putni, un abi vecāki strādā kopā, lai atvērtā dobumā vai mājīgā nišā izveidotu stublāju, zaru, zāles, lapu, sūnu un spalvu ligzdu. Ir reģistrēts, ka Karolīnas pūtītes ligzdo nepāra vietās, piemēram, stādītājos vai piekārtos puķu podos. Viņi var izveidot vairākas ligzdas, pirms mātīte izvēlas, kura no tām ir vislabākā olām.

Olas un jauni

Karolīnas pūtīšu olas ir baltas vai gaiši rozā un marķētas ar smalki brūniem plankumiem, un uz katras slotas tiek izdotas 3–8 olas. Pāris, kas ir pārojušies, gadā sacels 2–3 vaislas, lielākai daļai vaislas dienvidu reģionos, kur vaislas sezona ir garāka.



Sievietes vecāks olšūnas inkubē 12-15 dienas, un abi vecāki 12-16 dienas pēc inkubācijas baro altricial jauniešus. Vecāks vīrietis var pārņemt inkubējamo barību līdz šī perioda beigām, ja mātīte jau sāk inkubēt citu slotu.

Carolina Wren saglabāšana

Šie putni nav apdraudēti vai apdraudēti, bet, tā kā tie var būt jutīgi pret aukstumu, bargo ziemu sekas var satraukt Ziemeļkarolīnas pūtīšu populācijas. Ir novērota dažu ziemeļu populācijas samazināšanās, taču pagaidām nav pamata bažām par šo putnu turpmāko stāvokli. Ziemas putnu patversmju nodrošināšana to izplatības areāla ziemeļu daļās ir labs veids, kā palīdzēt Karolīnas pūkām pārdzīvot aukstasinības un garās ziemas.

Padomi piemājas putnu tirgotājiem

Šie putni viegli reaģēs uz pīkstošo makšķerēšanu uz lauka, un tie ir iecienīti pagalmos un dārzos to drosmīgo personību un sirsnīgās apetītes pēc kukaiņiem dēļ, kas varētu kaitēt dārzam. Viņi bieži apmeklē smalkmaizītes vai zemesriekstu sviesta padevējus un izmantos putnu mājas vai ziemas sausiņu kastes. Putniem draudzīga ainavu veidošana, kas ietver biezokņu zonas vai suku pāļus, var pamudināt Karolīnas pūtītes apmeklēt biežāk, un rudenī pieejamo kritušo lapu pieejamība viņiem nodrošina ērtu barošanas vietu.

Izmēģiniet šos padomus, lai pievilinātu Wrens jūsu pagalmā

Kā atrast šo putnu

Karolīnas uzgriežņus nav grūti atrast, un šie drosmīgie, ziņkārīgie putni viegli nonāk barošanas vietās vai var savākt ligzdošanas materiālu atklātās, redzamās vietās. Apmeklējot to piemēroto dzīvotni, viegla makšķerēšana var piesaistīt uzgriežņu atslēgas uzmanību un tuvināt viņus atzinīgam skatam.

Karolīna Vrensa kultūrā

Karolīnas zirneklis tika oficiāli pieņemts par Dienvidkarolīnas štata putnu 1948. gadā, lai gan tas vairākus gadus bija valsts neoficiālais putnu talismans, pirms atbilstoši tiesību akti padarīja tās simboliku par likumīgu. Dienvidkarolīna ir vienīgā štatā, kas šo putnu ir pieņēmusi kā spalvu emblēmu, lai gan tās brālēns kaktusa ora ir Arizonas štata putns.

Izpētiet citas sugas šajā ģimenē

Troglodytidae putnu saimē ir vairāk nekā 90 dažādu suņu, un ir arī daudz citu putnu, kuriem ir raksturīgas iezīmes ar Karolīnas purngaliem. Putniem, kuriem patīk šis enerģiskais putns, vajadzētu uzzināt arī par citiem tā tuviem radiniekiem, tostarp:

  • Melnais cepurītis
  • Verdins
  • Zilgani pelēks ķērājs

Nepalaidiet garām mūsu citus savvaļas putnu profilus, lai uzzinātu vairāk faktu un jautru informāciju par visām jūsu iecienītākajām putnu sugām!